Höstträffen i Borås 2015

Platsen för höstens träff var Borås, Sveriges textilstad. Borås har utgjort basen för svensk textilindustri sedan mitten av 1800-talet.

Även om antalet textilfabriker har minskat på de senaste decennierna på grund av konkurrensen från låglöneländer så har Borås behållit sin status som Sveriges textilstad. Borås kallas också för knallestaden efter de handelsresande som reste omkring och sålde textilier i trakten från 1500-talet och framåt

Efter frukostbuffé på hotel Scandic Plaza körde vi cruising  genom knalleland till Svenljunga.

Tage hade valt en väg som gick genom genuin västgötsk landsbygd. Målet var Bynanders Motormuseum. Många av bilarna i museét hade tillhört Gekås’ grundare Göran Karlssons samling.

Det var en imponerande samling av främst fordon från 50, 60 och 70-talet. För oss personligen väcker det alltid minnen att se de bilar som man såg på gatorna som ung t.ex. Ford Fairline, Ford Customline, Buick, Pontiac, Plymouth, Studebaker osv.

Speciellt kommer jag ihåg en model av Studebaker på 50-talet som hade en front och en bakdel som nästan såg likadana ut. Min mamma ropade till mig en gång: ”kom och titta det är en bil som backar i full fart längs hela gatan”.

Bland de mer spektakulära bilarna fanns Ingo Johanssons Excalibur från 1968, Willys Knight från 1928 och en Lincoln Continental från 1960, troligen en av de största standardbilar som någonsin byggts. Givetsvis njöt vi också av flera fina Cadillacs från 1927, 1930 och flera från 50-talet.

En mängd motorcyklar och mopeder samt gamla prylar som radiogrammofoner, räknemaskiner osv fanns också att beskåda.

När vi hade fikat färdigt blåste Tage i sin visselpipa och vi körde vidare mot Borås igen.

Som alltid när man kör cruising så klämmer sig andra bilar in i kolonnen och bryter upp vår fina rad av Cadillacs, men det är väl inget att göra åt när man kör på vägar med mycket trafik.

Väl komna till Borås besökte vi Borås textilmuseum.

Kanske de flesta manliga deltagarna inte såg fram emot detta med väldigt stor entusiasm, men personligen måste jag säga att jag var mycket imponerad av de fantastiska klänningarna på specialutställningen av den kände svenske textildesignern Lars Wallin.

Drygt hundratalet klänningar ofta gjorda för scenuppträdande av Carola, Lena Philipsson, Petra Mede m.fl. Min hustru Helena njöt också i fulla drag. I sanning ett fantastiskt hantverk. Naturligtvis var det inte precis H&M priser på dessa klänningar. Mer än hundra timmars arbete och finaste material.

Dagen avslutades med buffémiddag på hotellet med som vanligt utdelning av märken.

Enligt vår uppfattning en ett mycket trevligt möte och som vanligt väl organiserat.

Tack Tage och Cadillac Automobile Club.

Dick och Helena Nelson