Vårmöte i Karlstad 15-17 maj 2015

Vi träffades och bodde på det vackert belägna Scandic Hotell. Det var övervägande svenskar, men även några norska vänner, trots att 17 maj var en del i helgen som man som norsk måste fira med släkt och vänner.

Vi hade en mycket trevlig kväll med utdelning av märken för deltagare 1-, 15-, 20-, 25- och 30år redan på fredagskvällen, då de norskar som önskade fira 17 maj i Norge kunde åka hem på lördag om så önskades.

Lördag morgon startade med frukost och kl. 9.45 samling vid bilarna med avfärd kl. 10.00 till Arvika Veteranmuseum som består av tre olika museum under ett tak.

Ett var veteranbilar av olika märken och alla med sin egen historia. Vi hade en mycket kunnig man som berättade om bilarnas historia, en del bilar hade varit länge på museet och andra en kortare tid, detta berodde på hur ägarna ville ha det.

Det fanns även några frivilliga enusiaster som hjälpte till, för bilarna måste ju vara välpolerade. Även en dam som sålde kaffe med tilltugg och en hel del broschyrer, böcker samt miniatyrbilar för den som önskade.

Det fanns en mindre avdelning där det visades gjutjärnsspisar, de flesta var emaljerade vilket är bra, de rostar ju inte samt är lätta att hålla rena. Där fanns även en stor spis med inbyggd värmepanna, det gällde att ta vara på värmen samt spisar i olika storlekar, allt från stora restaurangspisar till vanliga hushållsspisar.

En trappa upp var det mest 2-hjuliga fortskaffningsmedel såsom motorcyklar, lättviktare och cyklar men även hästkärror och slädar.

Efter detta till det för damerna så spännande men hemliga Målet som var Klässbols Linneväveri där vi fick ett föredrag om hur utvecklingen gått i arv och nu är i tredje och fjärde generationen.

Vi fick se de gamla och nya vävstolarna och alla dessa trådar och mönster som styrdes med hålkort. Här vävs dukar och servetter till Nobel-festen samt till kungafamiljen och som presenter till ambassader runt om i världen.

Efter varje Nobel-fest samlas dukar och servetter ihop och skickas tillsammans åter till Klässbol för tvättning och komplettering inför nästa år. Här fanns även möjlighet att handla, ett rum var fyllt med sekundavaror men oftast gick det inte att se några fel. I det andra rummet fanns det dukar, gardiner, kläder, kuddar och mycket mer. Verkligen roligt att få se.

I Cadillac-klubben finns inte bara vuxna män utan även en del yngre som också bör få sina intressen tillgodosedda, så Tage ordnade även så att nästa stopp blev karamelltillverkning. Först  fick alla skyddskläder, som man måste ha på sig vid tillverkning av alla matvaror, även godis. När alla var färdigklädda började proffsen med degen, först knådning, sen slungning i en maskin och sist i en maskin som bearbetade den smidig.

Vi fick var sin bit att göra i vilken form vi ville, trots handskar så var degen fortfarande varm, men då lätt att forma. Mycket roligt att få prova på.

Tack Tage och Anita för en trevlig och givande resa i Värmland!

Irma och Tom Ekwall, medl.nr. 3469