VÅRTRÄFFEN I HALMSTAD 2018

Äntligen hade dagen kommit!

Vi var ett glatt gäng som samlades på Scandic Hotell i Halmstad inför helgens aktiviteter. Somliga kom redan tidigt på fredagen och tillsamman fick vi en trevlig eftermiddag i solskenet på hotellets uteservering. För deltagarna som kom på fredagen dukades det upp en härlig buffé med mycket mat att välja mellan. Ingen gick och lade sig hungrig den kvällen.

Efter frukosten på lördag morgon så startade aktiviteterna. För att garantera bilarnas säkerhet så hade arrangörerna, familjen Wigroth, ordnat att vi kunde parkera på ett inhägnat industriområde. Transporten mellan bilarna och hotellet skedde med buss.

Första utflyktsmålet var på 91:an museet, Garnisons och Luftvärnsmuseet på I 16 i Halmstad. Där hade 91:ans skapare, Rudolf Pettersson, gjort sin värnplikt 1916.

Vår guide Anders berättade många intressanta och flera gripande historier. Otroligt roligt med en så påläst och engagerad guide.

 

Därefter blev det en fin cruising genom det vackra landskapet till Skottorps slott, som är ett av Sveriges bäst bevarade Empireslott. Det är mest känt för att Karl XI gifte sig där den 6 maj 1680 med Ulrika Eleonora av Danmark. Även Pernilla Wahlgren gifte sig här 1993 med Emilio Ingrosso och den nu bortgångna Johannes Brost bodde här i en av flyglarna, sedan han sålt sin sommarstuga i Mellbystrand.

Där var också inplanerat lunch som intogs i vackra lokaler. Caféet serverade goda sallader och räksmörgåsar och för dem som ville sitta ute fanns även den möjligheten.

Cruisingen gick vidare, med ett litet bränslepåfyllningsstopp, till Jännaholm´s Bilmuséum i Skånes Fagerhult. En undangömd pärla ute i skogarna, där den nu bortgångne ägaren ”Pall-Olle” Nilsson (läs mer om honom i en egen artikel) hade sin bilsamling. Vi fick möjlighet att gå runt och titta på bilarna, både gammalt och nyare, från bruksbil till lyxvarianter. Olles sambo Anita, som inte helt delat sin partners intresse, berättade så gott hon kunde om historierna. Det var en mäktig känsla att få vara med där. Bara nu i dagarna har vi fått veta att stora delar av samlingen sålts och därför är vi glada över att fått ta del av bilarna innan de skingrats ut i världen.

Det var ett nöjt gäng som slog sig ner i sofforna i foajén. När vi kom tillbaka till hotellet, beställde något drickbart i baren, lät alla intrycken sjunka in och bara umgicks med varandra.

På kvällen var det som tradition är, klubbmiddag i en vacker sal ”Festvåningen” på hotell Scandic i Halmstad som har anor från mitten av 1800 talet. Det som då var en stor fabriksbyggnad köptes 1855 av Isak Gabriel Wettermark. Vice länsman samt hotell- och värdshusägare vid Eriksro (nuvarande Nolltrefem) han drev hotellverksamhet i det som idag är restaurang Svea, 1858 fick han tillstånd att ”gå resande personer tillhanda med brännvin supvis”. Flera år och aktörer senare utarrenderades hotellrörelsen till Anna Ahlgren år 1906, hon införde då också kvinnlig betjäning i restaurangen, vilket inte infördes förrän 1909 i Stockholm.

Kocken hade verkligen lyckats göra en fantastisk 3-rätters meny och trots mycket mat lyckades de flesta ändå tömma faten.

Det blev märkesutdelning till ett flertal medlemmar. Några hade varit med i klubben i många år men aldrig varit med på någon träff. Därför blev det extra kul att dela ut märken till dem. Allmänt samkväm blandat med tacktal, tänkvärda ord och nöjeshistorier, pågick tills sängen hägrade.  

Nu ser vi fram emot 2019. Nytt år, nya möjligheter, nya träffar. Hoppas att vi ses!